Egy dagasztógép (KitchenAid Pro 600) fogaskerékházában szeretném kicserélni a kenőzsírt. A fogaskerékház tartalmaz görgős és csúszócsapágyat, csigahajtóművet, kúpos és sima fogaskerekeket. Zsírzógomb nem lévén, a gépet évente vagy 2 évente egyszer kell szétszedni a kézzel elvégzett kenőzsír cseréhez. Ideálisan olyan kenőzsírt keresek, (esetleg szintetikus?) amelyikből nem válik ki az olaj idővel, de csúszócsapágy kenésére is alkalmas. Végül is ha létezne ilyen kenőzsír, akkor elvileg nem lenne szükség 1-2 évente zsír cserére sem. (Sajnos a dagasztógép zsírzott részei nem tökéletesen zártak így amikor az olaj kiválik a zsírból, az olaj lecsurog a gép oldalán.)
Melyik élelmiszeripari kenőzsírjuk lenne megfelelő ilyen célra?
Az alkalmazható kenőzsír keménysége nem lenne rossz, ha meglenne, kiindulási alapnak. Mivel ez egy zárt hajtóműház, ezért mindenképpen NLGI 00, vagy 1-es konzisztencia osztályú zsírban kell gondolkodni, amely rendelkezik élelmiszeripari elfogadással. Kenni kell egyszerre itt a fogaskerékpár kapcsolatokat, valamint a csapágyakat is. Az Ön számára ideális megoldás lehet a CASSIDA GREASE EPS 1-es termékünk. Ez egy fehér színű, élelmiszeripari kenőzsír, alumínium-komplex sűrítő szappannal és szintetikus alapolajjal, továbbá EP (extrém nyomásálló) adalékkal. Elárulom Önnek, hogy idővel minden kenőzsírból válik ki olaj, főleg azokban az alkalmazásokban, ahol nincs lehetőség folyamatos utánkenésekre. Az ilyen zárt alkalmazásokban egy idő után annyira összetörik a zsír, hogy enged ki magából valamennyi olajat. Valóban itt a kérdés, hogy mennyi idő után történik ez meg.
Üdvözlettel: Olajszaki!